Om pengeterapi

​Hvad er pengeterapi

Som pengeterapeut har jeg fokus på de pengerelaterede problemstillinger i dit liv. Pengeterapi ligger i spændingsfeltet imellem psykoterapi og økonomisk rådgivning. Jeg arbejder integrativt, og det betyder, at jeg forholder mig til det hele menneske i terapien. Det vil sige, at vi i terapiforløbet ikke kun kigger på budgetter og forbrug, og hvordan du tænker penge og økonomi. Vi forholder os også til, hvilke overbevisninger, følelser og sanser du har omkring penge, og hvordan det påvirker din adfærd samt relation med penge og din økonomi. 

Følelser, sanser og penge

Det er sjældent at vi taler om, at vi kan have sanser og følelser omkring penge. Men hvis du bare for et kort øjeblik tænker på penge - hvilke følelsesmæssige stemninger kommer du i kontakt med lige nu?

Det kan være at du kommer i kontakt med følelser af bekymring, frustration, angst, fordi du er bange for, om du har penge nok til resten af måneden, eller i det hele taget har svært ved at få det til at løbe rundt. Måske er du misundelig over, at andre mennesker virker som om, at de har bedre styr på deres økonomi, og virker glade og tilfredse med deres liv. 

Eller det kan være at du sidder og keder dig lige nu og synes, at det kan være det mest ligegyldige ting i verdenen at forestille sig, at man kan have følelser omkring penge.

Det kan også være, at du synes, at det er overvældende at tænke på penge, så du skynder dig væk fra hjemmesiden, og tænker: ”at det kigger jeg på en anden god gang”. Eller at du føler, at det der med penge gør dig så forvirret, så du bliver helt handlingslammet. Det kan også være at du føler, at ”det har jeg godt styr på” og egentlig er meget glad og tilfreds med den måde, du forvalter din økonomi på. 

Hvis jeg nu også fortæller dig, at til hver af de ovenstående følelser hører tilsvarende sansninger i kroppen, hvad kan du så mærke lige nu og her?

Oftest kan følelser omkring penge blive ledsaget af sammentrækninger af muskler i kroppen i form af opspændinger i kæben og nakken. 

Det er når vi føler os bekymrede omkring vores økonomiske situation, at der kan opstå spændinger i kæben og nakken. Spændingerne kan blive så voldsomme, at du har svært ved at falde til ro og sove om natten.

​En anden typisk reaktion er, at du bliver meget træt i kroppen, når talen falder på penge og du orker derfor ikke at forholde dig til dine penge og din økonomiske situation lige nu. Alle disse tegn kan være kroppens måde at fortælle dig på, at der kan være noget på spil for dig, når det drejer sig om penge og økonomi. 

Jeg har skrevet det ovenstående, så du kan få en ide om, hvordan penge og økonomi kan påvirke dit liv på mange direkte samt subtile måder. Men som tidligere nævnt så tager vi udgangspunkt i hele dig, og hvordan penge og økonomi lever i dig og hvordan det bliver afspejlet i din økonomiske adfærd.

Pengeterapi er ikke ”Luksusfælden”

Det er meget vigtigt for mig at skabe et trygt og kærligt rum, når vi arbejder med pengeterapi. Der skal være plads til alle mulige slags følelser og overbevisninger omkring penge og økonomi, således at du åbent, ærligt, uden skam og uden at føle dig forkert kan tale frit om din relation til penge. 

Jeg elsker Luksusfælden på TV3 for dens evne til at kaste lys over de tabuer, der lever i vores samfund omkring penge og økonomi. Vi ser, hvor svært helt almindelige mennesker har ved at få deres økonomi til at hænge sammen og hvor mange følelser, hvor meget skam og smerte, der er forbundet med de udfordringer. Det gør, at den enkelte seer ikke føler sig helt alene i verden og bliver bevidst om, at andre mennesker også kan have en meget stram relation til sin økonomi og til penge i det hele taget. 

Men når det så er sagt, så er jeg ikke helt enig i alle af programmets præmisser. Penge og økonomi er oftest det mest sårbare i et menneskes liv og det er man nødt til at tage hensyn til og have respekt for, når man arbejder med dette. Det nytter ikke noget at udskamme folk med henblik på at opnå en ændret adfærd.

Pengeterapi skal få dig til at forstå og erfare din relation til penge, og dermed også hvilke tanker, overbevisninger og følelser, der medfører til en uhensigtsmæssig adfærd. Den terapeutiske proces skal hjælpe dig til at slippe gamle overbevisninger, følelser og mønstre og få dig til at opleve frihed i forhold til den økonomiske del af dit liv. 

Fri fra bekymringer, fri fra økonomisk stress, fri fra økonomisk mindreværd, fri til livet og passionen.

Har jeg fanget din interesse og har du brug for at høre mere?​

Jeg er altid klar til at hjælpe dig videre og svare på eventuelle spørgsmål du må have.

Jeg ser frem til at høre fra dig.