Din syn på penge kan frarøve dig din livs- og handlekraft!

​Tilbage i sommeren 2012 sendte DR i forbindelse med sommer-OL i London et dokumentarprogram, hvor to af DRs journalister besøgte nogle af de fattigste områder i London. Årsagen til besøget, var at de engelske OL-arrangører havde fravalgt disse områder i deres planlægning af den olympiske maraton-rute, og DR tog derfor ud for at undersøge hvorfor. DR havde en formodning, om at bydelene var blevet fravalgt på grund af deres høje fattigdom, og at de engelske arrangører, ikke ønskede at vise denne del af London til resten af tv-verdenen.


DR besøgte alle familier, der boede på den samme gade i et af områderne. Fællesnævneren for familierne var, at der boede 2-3 generationer under samme tag og alle generationer var på offentlig forsørgelse. Der var stort set ingen i de berørte familier, der havde haft arbejde og der var en af de interviewede, der mente: ”at der var vist én lidt længere nede af gaden, der engang havde haft et job”. Under hele programmet gav familierne tydeligt udtryk for, at de ønskede at ændre deres livssituation. De havde drømme og længsler efter at flytte væk fra gaden og starte et nyt og bedre liv. De var af den overbevisning, at et arbejde ikke var en farbar vej ud af fattigdommen, da de som ufaglærte ville have en lavere indkomst, end det de kunne få i offentlig forsørgelse. De følte sig ekstremt fastlåste i deres livssituation.

Adspurgt, om der ikke var en vej ud af håbløsheden, svarede de alle uden undtagelse, at når de vandt i lotto, så kunne de flytte væk og få sig et bedre liv.

Denne fortælling viser, hvordan et syn på penge kan fastholde mennesker i en overbevisning om, at det ikke nytter noget at gøre noget aktivt for at ændre ens livssituation. Det bliver en fortælling om, at, hvis livet skal blive godt, så er man afhængig af en udefrakommende kraft, der ved et trylleslag redder én og tager én langt væk fra håbløsheden. Udsendelsen viser med al tydelighed, hvordan familiernes fortællinger om penge frarøver dem al deres livs- og handlekraft, og at det at leve bliver et spørgsmål om overlevelse. Det mest ekstreme i denne fortællingen, er hvordan pengesynet også fastholder de efterfølgende generationer i håbløsheden.

Jeg tænker ofte på dokumentaren, fordi familiernes fortællinger gjorde et stærkt indtryk på mig og ramte mig dybt. For hvor henne i mit eget liv gør jeg mig afhængig af en udefrakommende kraft? Er der områder i mit liv, hvor mit syn på penge frarøver mig min livs- og handlekraft? Eller er der områder i mit liv, hvor det bare drejer sig om overlevelse?

Og hvordan ser det ud ovre hos dig? Understøtter dit syn på penge dig i at udfolde det liv, du ønsker dig eller venter du på, at forsynet skal gribe ind?

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om dit pengesyn og hvordan dine pengeoverbevisninger kan begrænse din livskvalitet, så kom over besøg mig i min facebookgruppe:
https://www.facebook.com/groups/3260629694152908

Har jeg fanget din interesse og har du brug for at høre mere?​

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev her.​

Husk at tjekke dit spamfilter, når du skal bekræfte tilmeldingen til maillisten.

Kontakt mig hvis du vil høre nærmere​!

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt