Dit pengesyn kan være forskellen på om du overlever eller lever dit liv

I dag har jeg ovre i min facebookgruppe Pengeværd skrevet om den finansielle arketype, Samleren.


Samleren har en hel speciel betydning for mig, fordi hun beskriver min grundstemning omkring penge. Samleren er karakteriseret ved, at penge for hende repræsenterer sikkerhed, stabilitet og beskyttelse.

Man kan sige penge repræsenterer sikkerhed, stabilitet og beskyttelse for alle mennesker, men det særlige ved Samleren er, at det her også drejer sig om den følelsesmæssige tilknytning til penge. Det betyder, at Samleren kan opleve stor smerte ved at miste penge eller andre ejendele, hvortil man har knyttet en følelse af indre tryghed. Det svarer til det lille barn, som har mistet sin bamse og som ikke er tryg igen, før bamsen er kommet hjem til der, hvor den hører hjemme. Men modsat det lille barn har vi senere hen i livet ikke lært at finde trygheden og stabiliteten i os selv – og bruger penge som en emotionel sutteklud.

Under Samlerens pengesyn ligger der en grundstemning af angst for, at hun en dag ikke har penge nok, og at den situation vil efterlade hende som fattig, ensom, alene og/eller afhængig af andre menneskers hjælp – at hun risikerer at gå til grunde, hvis der ikke er penge nok

Hvordan møder Samleren så økonomiske tab eller nedgang? For hende er der kun én måde at svare igen på for at imødegå den smerte, det er at miste penge - det er at intensivere sin opsparing af penge.

Dette var min historie i rigtig, rigtig mange år. Nidkært samlede jeg al information op omkring mine indtægter og udgifter i Excel. Jeg havde total styr på i hvilke måneder jeg havde overskud og i hvilke måneder, der var store træk på mine beholdninger. I de måneder hvor der var en ekstra lav beholdning af penge, havde jeg det fysisk dårligt og talte dage indtil jeg fik løn igen. Og det var ekstra lidelsesfuldt, hvis det var en måned på 31 dage. Hvis jeg af den ene eller anden årsag overskred mit budget i den ene måned, sanktionerede jeg mig selv ved at intensivere mine opsparinger ved at mindske mit rådighedsbeløb i de efterfølgende måneder.

Dengang drejede det sig kun om at overleve på trods af, at jeg havde penge nok. Angsten for ikke at have nok fyldte så meget i mig, at jeg ikke var i stand til at nyde livet. Jeg levede under en konstant trussel om økonomisk undergang, hvilket begrænsede min livskvalitet på så uendelige mange måder.

Jeg har sidenhen arbejdet med mit pengesyn, og har ikke samme emotionelle binding til penge længere. Vil du vide mere om dit eget syn på penge, vil jeg invitere dig over i min facebookgruppe: Pengeværd – lær at leve i fred med dine penge og økonomi https://www.facebook.com/groups/3260629694152908

Har jeg fanget din interesse og har du brug for at høre mere?​

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev her.​

Husk at tjekke dit spamfilter, når du skal bekræfte tilmeldingen til maillisten. 

Kontakt mig hvis du vil høre nærmere​!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt