Dårlig økonomi kan gøre dig ensom

​Mange af mine klienter samt deltagere på mine workshops har delt med mig, hvordan de har følt sig fanget i en ond cirkel af dårlig økonomisk adfærd og skam. Flere kæmper med at få det hele til at hænge sammen i dagligdagen, andre overskrider deres budgetter gang på gang, mens andre igen optager dyre lån, som de ikke er i stand til at afdrage på. Fælles for dem alle er, at de føler sig alene og isolerede i deres økonomiske situation.


Desværre er skam en almindelig reaktion på vores pengeproblemer. Mange af os tror, at vores økonomiske situation afspejler vores personlige værdi. Når vi oplever økonomisk vanskeligheder, kan det føre til en følelse af utilstrækkelighed og en følelse af, at vi ikke er noget værd. Dertil kommer følelsen af afmægtighed og skam, som gør det så uendeligt svært for os at være ærlige omkring vores økonomi. Vi frygter omgivelsernes dom over os. Det gør det vanskeligt at fortælle ærligt om vores økonomiske udfordringer til andre eller spørge om hjælp. Vi vælger i stedet for at holde det hele for os selv, og netop det ikke at kunne være ærlige omkring vores situation fører ofte til følelsen af ensomhed og isolation.


Når vi oplever økonomiske udfordringer, kan det føles som om vi har fejlet og at vi ikke er lykkedes med den del af vores liv. Hvis vi rækker ud efter hjælp, bliver det jo netop en bekræftelse af vores følelse af utilstrækkelighed – at vi er en fiasko. Vi forestiller os, at vi er de eneste, der er i samme situation, og at andre ikke kan forstå vores problemer. Vi frygter, at andre mennesker skal synes, vi ikke er gode nok! Vi kommer til at tvivle på os selv og mister troen på, at vi kan komme ud af vores økonomiske problemer igen.


Som psykoterapeut har jeg set, hvordan det at tale om vores økonomiske bekymringer og vores forhold til penge kan hjælpe med at lindre skam og skyld. Det kan være en kæmpe lettelse at dele vores historie med et menneske, som vi kan stole på og som for en stund bærer bekymringerne sammen med os. Det giver os mulighed for et pusterum, at skabe plads til at få et overblik og skridt for skridt at forbedre vores situation og vores forhold til penge.


Som pengeterapeut så ved jeg, at det er muligt at komme godt over på den anden side af vores økonomiske udfordringer og leve med større overflod, livsglæde og tryghed i vores liv.


Er du et sted i dit liv, hvor du ønsker at få et bedre forhold til penge, så kom og vær med i min facebookgruppe ”Pengeværd – lær at leve i fred med penge og din økonomi”. Herovre skriver jeg om vores forhold til penge og her annoncerer jeg også mine kommende og meget spændende aktiviteter, som kommer indenfor den nærmeste fremtid.

Ses vi?

https://www.facebook.com/groups/3260629694152908

Har jeg fanget din interesse og har du brug for at høre mere?​

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev her.​

Husk at tjekke dit spamfilter, når du skal bekræfte tilmeldingen til maillisten. 

Kontakt mig hvis du vil høre nærmere​!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt