Når den indre økonomidirektør kun er 5 år gammel

Det var en skæbnesvanger dag, da jeg blev bevidst om, at den indre økonomidirektør i mig nogle gange kun er 5 år gammel. Jeg tænkte, at det må være en joke, men som dagene gik, indså jeg, at den lille økonomidirektør ofte styrede mine økonomiske beslutninger med sin barnlige adfærd. For hende var penge som magiske sedler, der kunne bruges til at købe alt, hvad hjertet begærede.


Hun er en lille charmetrold, der bruger sine "penge-superkræfter" til at købe slik, legetøj og alt, hvad der fanger hendes opmærksomhed. Hun forstår ikke konceptet med penge og tænker ikke over konsekvenserne af hendes impulsive køb. Hun bliver også let fristet af hvad andre køber, og tænker at ”sådan én ting, må jeg også eje”, og laver herefter en impulsiv købsbeslutning uden at tænke over de økonomiske konsekvenser.


Som en ansvarlig voksen er det min opgave at lære den lille indre økonomidirektør om økonomisk ansvarlighed. Jeg har taget hende med på en lærerig rejse, hvor jeg introducerer hende for grundlæggende økonomiske koncepter som penge, budgettering og forskellen mellem ønsker og behov.


Jeg indførte en lommepengeordning, hvor den lille økonomidirektør fik et fast beløb og jeg hjalp hende med at lave budgetter – dog syntes hun til tider at budgetter er kedelige, så her er vi endnu ikke kommet helt i mål. Jeg har forsøgt at sætte hende grundigt ind i impulskøb og hvordan man især kan undgå dem.


Selvom der til tider er nogle tilbageslag, er den lille økonomidirektør langsomt begyndt at forstå værdien af penge og er blevet meget mere ansvarlig med sine økonomiske beslutninger. Hun har lært at tænke over, om hun virkelig har brug for det, hun ønsker at købe. Og i de seneste mange måneder er impulskøbene blevet kraftigt reduceret. For eksempel er hendes bogkøb på Saxo.com faldet kraftigt og hun har opdaget, at man i stedet kan låne bøger på biblioteket – det er gået op for hende, at hun ikke behøver at eje dem alle sammen, selvom det kribler lidt i fingrene. ​


Nu er den indre økonomidirektør ikke længere en kilde til den samme økonomisk kaos, som hun tidligere har været. I dag har vi nogle fornuftige snakke om økonomi, og så morer vi os over de ting, hun en gang imellem godt kunne få en umanerlig trang til at købe. Hun er efterhånden blevet et ansvarlig og betroet medlem af mit økonomiske rådgivningsteam, og jeg mærker for hver dag der går, at jeg får større og større tillid til hende.


Uanset hvor hyggeligt det er at have en indre 5-årig økonomidirektør, så er denne tekst en vigtig påmindelse om, hvor vigtigt det er at vi tager ansvar for vores økonomi og ikke lader vores indre små økonomidirektører tage styringen i vores liv.


Hvem træffer dine økonomiske beslutninger?


Er du et sted i dit liv, hvor du ønsker at få et bedre forhold til penge, så kom og vær med i min facebookgruppe ”Pengeværd – lær at leve i fred med penge og din økonomi”. Herovre skriver jeg om vores forhold til penge og her annoncerer jeg også mine kommende og meget spændende aktiviteter, som kommer indenfor den nærmeste fremtid.

Ses vi?

https://www.facebook.com/groups/3260629694152908

Har jeg fanget din interesse og har du brug for at høre mere?​

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev her.​

Husk at tjekke dit spamfilter, når du skal bekræfte tilmeldingen til maillisten. 

Kontakt mig hvis du vil høre nærmere​!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt