Dit pengesyn fortæller noget om relationen til dig selv!

​For ca. halvanden år siden fik min mand og jeg skadedyr i vores hjem, og det satte gang i en heftig omgang skadedyrsbekæmpelse. En konsekvens af dette var, at alt sengetøj, madrasser, dyner og hovedpuder skulle vaskes ved minimum 60 grader - og det kunne min kære gamle, varme, men også slidte dyne ikke holde til, så den blev kasseret. Jeg måtte i stedet anvende en sommerdyne om natten. Tilfældigvis var det en meget kold periode og jeg lå og frøs med min meget tynde sommerdyne over mig. Jeg fortalte min mand om de natlige udfordringer, hvortil han svarede, ”men kære skat, kan du ikke bare låne penge fra vores budgetkonto og købe en ny dyne?!”. Min umiddelbare reaktion var, ”det er da komplet idiotisk at bruge penge på en ny dyne”, men i det samme gik det op for mig, hvad der sker i mig, når det drejer sig om penge.

Jeg har en grundlæggende modvilje mod at bruge penge på mig selv - for tænk nu, hvis det resulterer i, at jeg ikke har penge nok. Jeg har ikke noget billede af, hvad det er, jeg ikke har penge nok til, men uanset hvad, sætter det gang i en masse angst - min hjerne begynder at kværne løs i alle mulige dommedagsscenarier og min krop bliver helt følelsesløs og handlingslammet. Hvis jeg er rigtig heldig, så besætter dommedagsscenarierne store dele af min nattesøvn og jeg vågner op næste morgen med kæbespændinger, hovedpine og med en følelse af, at livet er håbløst.

Jeg har et pengesyn, hvor jeg projicerer min følelse af tryghed over på, hvor mange penge jeg har til rådighed. Det medfører, at jeg er meget årvågen omkring penge. Jeg bruger meget energi på at overvåge og kontrollere min finansielle situation og laver Excel-budgetter to år ud i fremtiden - jo flere penge jeg har på kontoen og jo mere styr jeg har på fremtidige pengestrømme, jo mere tryg og sikker kan jeg føle mig. Omvendt føles mit liv mere angstfuldt, hvis jeg ikke har mange penge på kontoen eller jeg kan se at min indkomst går ned i en periode ude i fremtiden. Jeg har en emotionel binding til penge, som til mange tider har større prioritet end relationen til mig selv eller til andre mennesker. Dette pengesyn begrænser min livskvalitet, fordi angsten for ikke at have penge nok, afholder mig fra at gøre mange af de ting, som giver livet mening, og som jeg drømmer og længes efter.

I dag har angsten ikke samme tag i mig, da jeg har arbejdet på at ændre mit syn på penge. En del af denne proces er at heale de (finansielle) traumer, som helt automatisk sætter gang i min angst, når jeg kommer i berøring med noget, der bare lugter og minder lidt om ”ikke at have penge nok”. Mit første skridt hen imod at ændre mit forhold til penge, var at få øje på mit pengesyn.

Jeg har lavet en online-test, som kan hjælpe dig til at begynde at forstå dit pengesyn. Du kan finde testen ovre i min facebookgruppe ”Pengeværd – lær at leve i fred med penge og din økonomi” - https://www.facebook.com/groups/3260629694152908

Bær lidt over med mig, hvis du tager testen. Pt. er selve den datamæssige håndtering af testresultatet manuel, men til gengæld får du nogle personlige ord med på vejen 😊.

Har jeg fanget din interesse og har du brug for at høre mere?​

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev her.​

Husk at tjekke dit spamfilter, når du skal bekræfte tilmeldingen til maillisten. 

Kontakt mig hvis du vil høre nærmere​!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt